Çayın demlenme formu, içeriğindeki yararlı ve ziyanlı hususların istikrarını etkileyebilir, bu da sıhhatimiz üzerinde kıymetli sonuçlar doğurabilir. Yanlış demlenen çay, bilhassa çok kaynatıldığında yahut çok uzun müddet bekletildiğinde kimi ziyanlı bileşiklerin ortaya çıkmasına neden olabilir.
YANLIŞ DEMLEME SIHHAT MESELELERİNE DAVETİYE ÇIKARTIYOR
Türk mutfağının klasik içecekleri ortasında çay çok kıymetli bir yere sahip. Bitki çayları her ne kadar sıhhatimiz için çok faydalı olsa da çayın yeri ve değeri her vakit farklıdır.
Ancak yanlış formda demlediğiniz çayla çeşitli sıhhat meselelerine davetiye çıkabilirsiniz.
ÇAYIN ACI OLMAMASI VE UZUN MÜHLET DAYANMASI
Çayın acımaması ve uzun mühlet dayanması için demlemiş olduğunuz çayı ocak üzerinde bekletmemenizi öneririz. Bu durum çayın acımasına sebebiyet verebilir.
OCAK ÜZERİNDEN ALIN
Bu nedenle çay güzelce demlendikten sonra kesinlikle ocak üzerinden alınmalıdır. Aksi taktirde başta gastrit ve ülser olmak üzere midede meydana gelebilecek hasarlara sebebiyet verebilir.
YÜKSEK ISIYA MARUZ BIRAKMAYIN
Çayı demlerken yahut demledikten sonra yüksek ısıya maruz bırakmamalısınız.
Yüksek ısıda kalan ve demlenen çay insan sıhhati için büyük tehdit oluşturabilir.
KANSER RİSKİ VAR
Sürekli yüksek ısıda ve kaynar bir halde içilen çay ilerleyen vakitlerde kanser hastalıklarına sebebiyet verebilir.
BURUK BİR TAT BIRAKIR
Dışarı da içtiğimiz çayların yüksek ısıya maruz kaldığı nasıl anlarız diyorsanız, acımaya yüz tutmuş ağzınızda fazla buruk bir tat bırakmasından anlayabilirsiniz.
KAYNAMAMIŞ SU İLE DEMLEYİN
Çayı kesinlikle kaynamamış su ile demlemeniz gerekir.
Aşırı bir halde kaynamış su çaya döküldüğü vakit çayın içerisinde bakteri oluşmasına sebebiyet verebilir.
Çayın tadının acıması da çoklukla bu sebeplerden meydana gelmektedir.
ÇAY RUTUBET ALIR
Çay demlerken yapılan bir öbür yanılgı ise daha şimdi çay suyu sıcakken üst demliğe çay koyulmasıdır.
Bu yolla çay rutubet alır ve şimdi demlikteyken bayatlar.